Ştiri

Ghidul suporterului bihorean: Buzău, un important târg în Evul Mediu

 27.03.2025, 15:45

foto:Urlaub

În acest weekend începem jocurile din faza a doua a campionatului. Prima etapă a play-out-ului Ligii a II-a ne programază meci în deplasare, la Buzău. 

Aşa cum v-am obișnuit, înainte de fiecare meci pe care îl avem pe teren străin, pregătim un ghid al suporterilor, în care sunt prezentate informații despre orașul în care se desfășoară jocul, informații despre echipa adversă, dar și despre locurile care pot fi vizitate. De această dată, în prima etapă a play-out-ului, ne reîntoarcem la Buzău, orașul situat în Muntenia, unde revenim după meciul din etapa a 4-a a sezonului regular.

ORAȘ

Buzău este municipiul de reședință al județului cu același nume. Acesta este al optsprezecelea oraș ca populație din România. Este situat pe malul drept al râului Buzău, în dreptul ieșirii acestuia dintre dealurile subcarpatice de curbură.

ISTORIE

Istoria scrisă a orașului începe odată cu cea a Țării Românești, statutul său de târg și punct de vamă fiind certificat de un document din timpul voievodului Dan al II-lea. Descoperirile arheologice din culturile Gumelnița și Monteoru arată prezența omului în regiune înaintea erei creștine.

POPULAȚIE

Conform recensământului din 2021, populația Buzăului este de 103.481 de locuitori.

PE PLAN FOTBALISTIC

AFC Metalul Buzău a fost înființat în anul 1954 sub denumirea AS Metalul Buzău de către Întreprinderea de Utilaj Tehnologic (IUT) Buzău. De la început, clubul a evoluat în divizia județeană până în toamna anului 1966, când a promovat în Liga a III-a În 1971 a avut loc o reorganizare fotbalistică în oraș, astfel fiind fondată FC Gloria Buzău, care a preluat o parte din jucătorii Metalului și locul acestuia în Divizia C. Gloria reușește în anul competițional 1971-1972 să ocupe primul loc în serie și, după un baraj disputat la Ploiești, să promoveze în Divizia B. Echipa Metalul a fost reînființată în 1982, iar în 1996, în urma asocierii cu CORD Buzău, și-a schimbat numele în Metalcord Buzău. După sezonul 2005–2006, echipa a retrogradat din Liga a 3-a. În 2007 clubul a revenit la denumirea AS Metalul până la preluarea formației de către Revicom Oil când a devenit AFC Metalul.

CASA CLUBULUI AFC METALUL BUZĂU

Cei de la Metalul Buzău își desfășoară meciurile de acasă pe stadionul Metalul, care este situat lângă stadionul Municipal din municipiul Buzău, aflat lângă parcul Crâng. Terenul a purtat în perioada 2008 - 2019 numele lui Cornel Negoescu, fost fotbalist la FC Gloria Buzău.

LOCURI DE VIZITAT

Suporterilor care ne însoțesc le recomandăm să viziteze Parcul Crâng, fiind unul dintre cele mai vizitate atracții turistice din Buzău. În continuare, Palatul Comunal este situat în centrul orașului și este totodată sediul Primăriei, cât și al Consiliului Local. Un alt obiectiv turistic pe care îl recomandăm suporterilor noștri este Castelul Marghiloman, așezat la marginea orașului Buzău. Acesta a fost ridicat de către Iancu Marghiloman și are 31 de încăperi, fiind înconjurat de un parc.